Adaptive webdesign i.p.v. Responsive webdesign

door / donderdag, 26 maart 2015 / Categorie: Nieuws
Adaptive webdesign i.p.v. Responsive webdesign

Responsive webdesign, alle website die ik sinds 2014 maak, maken gebruik van Responsive webdesign. D.w.z. de template schaalt mee met de grootte van het scherm. De content blijft nagenoeg het zelfde alleen de breedte enz schalen mee. Dit is natuurlijk heel prettig zodat je website ook goed leesbaar is op een mobiele telefoon of tablet. Maar soms is dit niet genoeg en moet er andere content of een hele andere opmaak getoond worden op een mobiele telefoon of tablet en dan kan niet met Responsive webdesign maar wel met Adaptive webdesign.

Adaptive webdesign

Adaptive webdesign; dat zijn interfaces die zichzelf aanpassen naar de mogelijkheden van de gebruiker, zowel in vorm als in functie. En daarmee gaat het iets verder dan responsive webdesign, dat alleen de vorm van de interface aanpast.

Het komt er eigenlijk op neer dat je niet alleen naar de grote van het scherm kijkt maar ook hoe mensen er mee omgaan. Zo zie je bij een mobiele telefoon, waarvan het scherm veel kleiner is, dat gebruikers snel toegang willen hebben tot wat ze zoeken, zonder omwegen. Mensen bedienen het scherm ook met hun vingers i.p.v. de muis, alle knoppen end. moeten dus groter zijn.

Voor farma-magazine.nl heb ik Adaptive webdesign toegepast. Ik heb drie verschillende templates gebruikt.

  1. mobiele template, korte opsomming van het nieuws in categorieën, rustig vormgegeven en makkelijk met de vingers te bedienen
  2. tablet template, alles is dan wat groter en er bestaat ook 1 sidebar, ruimer van opzet dan de mobiele template en ook de content wordt anders getoond.
  3. desktop template, de al bestaande template waarin alles getoond wordt en echt bedoeld voor de grotere beeldschermen.

Ik gebruik een plugin waarmee ik ben interface kan aanpassen welke template getoond moet worden, werkt prima en is eenvoudig in gebruik, eenmalig aanmaken en het werkt. Farma-magazine is een magazine met veel content en dan is het beter om Adaptive webdesign te gebruiken, zodat je veel flexibeler bent in de opzet van je templates. Maar dit is zeker niet noodzakelijk voor alle websites, voor de meeste websites werkt Responsive webdesign prima.

Pin It

Geef een reactie

TOP